Alle artikelen op het vlak van Agenda

Je hebt vast al eens in een gebouw gestaan waarin je ontzettend veel moeite moest doen om de ander te verstaan. Als je dit een dag volhoudt, ben je aan het einde helemaal uitgeput. Mentaal depleted. Niet heel gek, want je moet continue jouw aandacht er bij houden om je te richten op een bepaalde stem. Dat het veel moeite kost om de ander te verstaan, komt door de (slechte) akoestiek. In voorgaand voorbeeld heeft de slechte akoestiek een hele directe invloed op mensen, maar er zijn nog veel meer manieren waarop geluid ons mensen beïnvloedt. Zaterdagmiddag 24 september wordt de nationale akoestiekdag 2011 gehouden. Op deze dag zal o.a. Joren spreken over omgevingspsychologie en de invloed van geluid op ons mensen. Verder zijn er specialisten uit de ‘akoestiek-wereld’ aanwezig om andere kanten van geluid toe te lichten. De dag begint om 13 uur in Den Bosch, aanmelden kan via de website.

In een serie van drie bijeenkomsten gaat het Center for People and Buildings (CfPB) in op hoe de fysieke werkomgeving bijdraagt aan de gevoelens & gedachten en het gedrag van werkende mensen. Op donderdag 29 september wordt in samenwerking met Steelcase een middag georganiseerd over sfeer en samenwerking. Op donderdag 3 november volgt er een bijeenkomst in Zwolle waar wordt ingegaan op hoe comfort in de fysieke werkomgeving invloed heeft op creativiteit. De serie wordt afgesloten met een bijeenkomst over rust en ruimte op woensdag 7 december. En omdat het feest is voor het CfPB, ze bestaan 10 jaar, worden alle bijeenkomsten kostenloos aangeboden!

Zaterdag 17 september houdt de Universiteit Twente open huis. Buiten dat het ontzettend boeiend is om daar eens rond te kijken naar wat voor onderzoek er allemaal plaats vind, is de campus van Universiteit Twente erg interessant qua architectuur. De UT heeft erg leuke rondleidingen, die ze deze keer ook weer aanbieden. Als je zaterdag de 17e nog niks te doen hebt, zeker langs gaan. Om alvast een beetje in de stemming te komen, hier een bijzonder grappig filmpje over het ontstaan van de THT (voorloper van de UT).

Benieuwd naar wat een omgevingspsycholoog kan toevoegen aan een gebouw? Kom dan a.s. donderdag 1 september om 20:00 uur naar TETEM kunstruimte (Stroinksbleekweg 16, Enschede). Het afgelopen jaar heeft Joren van Dijk daar samen met een aantal medewerkers van TETEM gewerkt aan de inrichting van het pand. Samen met de architect en de directeur van TETEM zal Joren daar rond lopen om toelichting te geven op het ontwerp. Kun je niet op 1 september? Geen nood, het gebouw is van 1 tot en met 25 september geopend om te bezichtigen. En mocht je het leuk vinden om toelichting te krijgen op hoe omgevingspsychologie is gebruikt in het gebouw, neem dan even contact op met omgevingspsycholoog.nl; dan regelen we dat.

Woensdag 21 september organiseert de faculteit Bouwkunde aan de TU Delft een symposium over openbaar vervoer terminals. Aan het woord zijn een aantal architecten en managers uit de ‘OV-wereld’. Of en hoe er aandacht wordt besteed aan omgevingspsychologie weet ik niet, maar het is in ieder geval weer een mooie kans om omgevingspsychologie onder de aandacht te brengen. Plekken als OV terminals zijn bij uitstek geschikt om omgevingspsychologie te integreren in het ontwerp omdat juist daar dagelijks veel mensen bij elkaar komen. Zin om mee? Je kunt je hier aanmelden, deelname is gratis.

Wil je meer omgevingspsychologen ontmoeten? Dan is dit je kans! Van maandag 26 september tot en met woensdag 28 september wordt in Eindhoven een internationaal congres omgevingspsychologie gehouden. Zoals je in het programma kunt lezen, komen zo ongeveer alle onderwerpen in de omgevingspsychologie ook naar voren. Een goede vriendin van mij, Saskia Kuliga, zal ook een presentatie geven over haar masterthesis: “Wa(tc)sh out! The effects of cues of being watched on implicit activation of norms and hand disinfection behavior.” Je kunt je hier inschrijven.