Alle artikelen op het vlak van Verzorgen

Bekijk dit indrukwekkende filmpje over hoe muziek mensen met dementie kan helpen op te leven. De man in het filmpje, Henry, was vroeger erg levendig en hield veel van muziek. Nu hij in een verzorgingstehuis zit vanwege zijn dementie, reageert hij bijna nergens meer op.

Ontwerp een gebouw dat dementerenden een veilig gevoel geeft. Hierdoor wordt angst die dementerenden ervaren door hun ‘beperkingen’ (verminderd geheugen, denk- en oordeelvermogen) en daarmee probleemgedrag verminderd.

Dat we van door de natuur lopen verlaagde bloeddruk, spierspanning en cortisol (stress hormoon) levels krijgen en dat het ons immuun systeem versterkt (e.g. Ulrich, 1993; Kaplan, 1995), wisten we al. Maar wat voor een effect zou het hebben als we cognitieve gedragstherapie uitvoeren in het bos? Om hier achter te komen is er onderzoek uitgevoerd op patiënten met ernstige depressies. De ene groep patiënten werd zoals gewoonlijk behandeld in een kille ziekenhuis-omgeving. De andere groep werd mee genomen om behandeld te worden in het bos. De fysiologische waarden (zoals verandering in hartslag en cortisol levels) van de bos-groep bleken beter dan die van de ziekenhuis-groep. Interessant, maar dat wisten we al. Interessanter zijn de remissie cijfers, gebaseerd op depressieve symptomen. 61% van de bos-groep vertoonde een significante verbetering ten opzichte van 21% in de ziekenhuis-groep en 5% in de controle groep. Betekend dit dat alle therapeuten nu naar het bos moeten rennen om daar hun patiënten te behandelen? Eigenlijk wel, maar dan wordt het er wel erg druk. Bovendien is dat ook een stuk minder praktisch dan een praktijk in een gebouw waar meerdere instellingen gebruik van maken. Om nog maar te zwijgen van alle tijd die je kwijt bent aan het reizen naar zo een bos. Een oplossing, zoals sommige klinieken al doen, is zich vestigen in een bosrijk gebied. Alleen kan niet iedereen dat doen omdat dan het bos een keer op is. Een praktischere oplossing is daarom de healing environment; haal de natuur in je stad, gebouw, kantoor en, in dit geval, je praktijk. Niet alleen patiënten halen hier voordeel uit, natuur heeft positieve effecten op ieder mens.