Omgevingspsycholoog
bouwwerkzaamheden veroorzaken onveilige situatie

Enschedese voetgangers vinden olifantenpaadje langs het spoor

‘Wandelaars die over of net naast de spoorrails lopen, zorgen de laatste tijd voor gevaarlijke situaties’ stond vanmorgen te lezen in de Tubantia. Weer een mooi voorbeeld van een olifantenpaadje, dit keer een iets gevaarlijkere. Wat is het geval?

‘Wandelaars die over of net naast de spoorrails lopen, zorgen de laatste tijd voor gevaarlijke situaties’ stond vanmorgen te lezen in de Tubantia. Weer een mooi voorbeeld van een olifantenpaadje, dit keer een iets gevaarlijke variant. Wat is het geval?

Doorgaande route afgesloten

Langs het spoor, ‘onder’ het Wilminktheater, loopt de parallelweg, langs het spoor. De parallelweg wordt door veel voetgangers gebruikt als route naar het station en stadskantoor. Door werkzaamheden op het Willem Wilminkplein, is deze weg al een tijdje afgesloten.

Voetgangers gaan op zoek naar korte route

Niet verwonderlijk gaan voetgangers op zoek naar een korte route, immers, mensen willen graag de kortste weg van a naar b. Zeg nou zelf, hoevaak snij je niet een klein stukje af over het gras omdat dat 5 meter lopen scheelt? De voetgangers hebben hun kortste route gevonden in de vorm van het spoor wat achterlangs ’t Bölke loopt.

Voetgangers schrik van machinsten

Voor machinisten van de trein zijn de wandelaars natuurlijk een verschrikking, ze schrikken er van en zij zitten met een mogelijk trauma als er iemand wordt aangereden.

Politie gaat maatregelen nemen

Het probleem wordt nu opgelost door ‘maatregelen van de politie’, ‘die extra controleurs gaat inzetten om waaghalzen in de kraag te grijpen’. Kortom de politie mag extra betalen voor iets wat je van te voren had kunnen voorspellen. Een goed voorbeeld van hoe normatief ontwerpen alsnog extra geld gaat kosten.

Zijn er alternatieven?

Hoe kun je het oplossen zonder inzet van politie? Simpel veronderstellen dat men maar niet over het spoor moet lopen werkt niet, wat blijkt uit het feit dat voetgangers nu over het spoor lopen.

Leg een nieuw voetpad aan

De beste manier was natuurlijk geweest als de ontwerpers van de bouwplaats vooraf gedragsgericht de grenzen hadden ontworpen. In dat geval had er een klein voetpad langs het bouwterrein aangelegd kunnen worden. Nadeel hiervan is dat dit te kosten kan gaan van de oppervlakte en inbraakgevoeligheid van het bouwterrein. Deze oplossing kan uiteraard ook nu nog worden uitgevoerd.

Leg routering aan naar station

Een andere oplossing is het aanleggen van ‘de kortste route naar het station’ vanaf het Wilminktheater, zoals ook altijd wordt gedaan in het geval van wegwerkzaamheden. Leg ook aan de voorbijganger uit dat het een vervelende situatie is dat men moet omlopen, erkend men de situatie van de voetganger. Door vervolgens een positief alternatief – de kortste route naar het station – aan te bieden, legt men de focus op een positief alternatief; een klein stukje omlopen. Door ook te benadrukken dat het negatieve alternatief geld kan kosten, wordt ook duidelijk dat langs het spoor lopen niet wordt toegestaan.

Opmerking toevoegen

Over de schrijver

Joren van Dijk

Wij helpen jou met het verbeteren van beleving van eindgebruikers. Dit bereiken we door aanpassingen te doen in het ontwerp en de inrichting van de fysieke ruimte. We analyseren jouw omgeving op sterktes en zwaktes, onderzoeken de behoeftes van eindgebruikers en we ontwikkelen interventies om dit te verbeteren.

Geprikkeld? We horen graag van je! Je kunt me bereiken op:

joren@omgevingspsycholoog.nl
070 221 0793
06 4932 6072

Een vraag? Een opmerking?

Uw e-mail adres

Uw bericht

Type deze code over
captcha