Omgevingspsycholoog
ervaar zelf de emoties die bij dementie horen

Ervaar zelf dementie met Into D’mentia

Into D’mentia simuleert hoe het is om dementie te hebben. Door dit zelf te ervaren, snap je beter de behoeften van patiënten met dementie.

Into D’mentia simuleert hoe het is om dementie te hebben. Door dit zelf te ervaren, snap je beter de behoeften van patiënten met dementie. Een aanrader voor iedereen die op een manier met dementerenden in aanraking komt en in het bijzonder voor ontwerpers van gebouwen voor patiënten met dementie. Ook, of juist, gebouwen moeten de emotionele behoeften van dementerenden voeden.

Hoe voelt dementie?

Als je zelf ervaart wat dementie doet met mensen, kun je beter op hun behoeften inspelen. Zowel bij het ontwerp van gebouwen voor patiënten met dementie, als in de dagelijkse zorg kan deze ervaring daarom een meerwaarde betekenen.

Zelf dementie ervaren

Leken kunnen in een boekje lezen wat dementie is, zorgpersoneel heeft eerste hands ervaring met hoe dementerenden zich voelen en onderzoekers kunnen onderzoeken hoe dementerenden zich gedragen. Maar om antwoord te vinden op de vraag hoe het voelt om dementie te hebben, zou je het eigenlijk zelf moeten ervaren.

Simulatie van dementie

ervaar zelf hoe het is om dementie te hebbenHet lastige en vervelende aan een ziekte als Dementie is dat mensen er niet van genezen (dat wat kapot is in de hersenen, komt niet meer terug). Je kunt dus niet aan mensen die genezen zijn vragen hoe het was. Om het dementie te ervaren, zou je eigenlijk een simulatie moeten hebben. Dit is precies wat Into D’mentia biedt; een ervaring in de wereld van dementie. Vandaag had ik de kans om dit zelf te ervaren.

Het liefste zou ik natuurlijk de hele ervaring met al mijn kennis over omgevingspsychologie uitleggen, maar dat ga ik niet doen. Het zou de ervaring van anderen, die nog niet in Into D’mentia zijn geweest, verpesten. Alsof ik het einde van de film verklap. Wel wil ik graag met jullie mijn ervaring delen.

Into D’mentia als attractie?

Een beetje gek voelde het wel; je bent benieuwd naar de ervaring alsof het een ‘attractie’ is, maar ter gelijker tijd gaat het wel om een hele vervelende ziekte. Een serieuze attractie?

Machteloosheid & verdriet

Bij mij kwam vooral het gevoel van machteloosheid naar boven. Doordat simpele alledaagse handelingen niet meer het gewenste resultaat hebben, wordt je geconfronteerd met je eigen ‘onkunde’. Je verliest de controle over je eigen leefomgeving. Dit alles zorgde er bij mij voor dat ik verdrietige werd van de situatie en mijn eigen hulpeloosheid.

Probeer Into D’mentia zelf

Ik kan Into D’mentia aanbevelen bij iedereen die op een manier met dementerenden werkt. Hoewel ik niet heel veel ervaring heb met dementerenden en je natuurlijk nooit 100% een ervaring kunt nabootsen, lukt het Into D’mentia goed om de ervaringen op te wekken die horen bij dementie.

Door deze ervaringen zelf te ervaren, snap je beter wat de behoeften zijn van patiënten met dementie en kun je hier op inspelen. Daarom biedt Into D’mentia aan ontwerpers van een gebouw voor patiënten met dementie een kans om beter de emotionele behoeften van deze speciale groep mensen te snappen. Door hier in je ontwerp op in te spelen, kun je gebouwen maken waarin deze kwetsbare groep mensen zich prettig voelt.

Heb je ook ervaringen met Into D’mentia? Deel ze dan hieronder!


3 opmerkingen

 • Hi Joren,

  Goed om ervaren te hebben he! Een bijzondere, maar confronterende situatie. De stressmomenten kwamen heel duidelijk naar voren en de verwarring en het verlies van controle kwamen goed binnen bij mij. Ik vond de simulatie eigenlijk iets te kort duren. Toen ik eenmaal in mijn rol was, was het alweer afgelopen. Een aanrader om mee te maken!

  Groeten,
  Wies

 • Hoi Joren,

  Goed stuk over dementie op je blog! Fijn om te horen dat de simulator indruk heeft gemaakt. Machteloosheid en verdriet zijn niet de minste emoties! Ik hoop dat je met de ervaring iets kunt in je werk. Succes!

  Groet Marlies

 • Mooi stuk geschreven over Into D’mentia. Door de intensieve ervaringstraining zijn deelnemers beter in staat om aan te sluiten en af te stemmen op personen met dementie. Al meer dan 1000 mensen hebben op dit moment de simulatie meegemaakt.

  Een mooie quote van een deelnemer:
  “Het is een zeer krachtig instrument om je eigen handelen in relatie tot de persoon met dementie in vraag te stellen en bij te sturen.”

Over de schrijver

Joren van Dijk

Wij helpen jou met het verbeteren van beleving van eindgebruikers. Dit bereiken we door aanpassingen te doen in het ontwerp en de inrichting van de fysieke ruimte. We analyseren jouw omgeving op sterktes en zwaktes, onderzoeken de behoeftes van eindgebruikers en we ontwikkelen interventies om dit te verbeteren.

Geprikkeld? We horen graag van je! Je kunt me bereiken op:

joren@omgevingspsycholoog.nl
070 221 0793
06 4932 6072

Een vraag? Een opmerking?

Uw e-mail adres

Uw bericht

Type deze code over
captcha