Omgevingspsycholoog
voorkom opwarming van steden door minder zwart en meer groen

Gebrek aan natuur oorzaak hittegolven steden

Temperaturen in de steden worden in de zomer steeds hoger. Uit een onderzoek voor de stad Rotterdam blijkt dat het maximale temperatuurverschil tussen stadswijken en een groene plek buiten de stad, op kan lopen tot wel 8 graden Celsius. Buiten dat het koelen met airco’s, wat volop gebeurd, veel extra energie en geld kost, zijn er onder ouderen aanzienlijk meer sterfgevallen als de temperatuur stijgt.

Asfalt en donkere gebouwen absorberen veel zonnestraling, waardoor de temperatuur stijgt. Ook zorgt het gemotoriseerd verkeer ervoor dat de temperatuur verder stijgt. Verkoeling is vaak afwezig in steden omdat door de dichte bebouwing een verfrissend windje geen kans krijgt en er amper ruimte is voor groene plekken zoals parken. Een simpele oplossing zou zijn minder mensen en verkeer in steden toe laten, maar dit is geen praktische oplossing gezien de urbanisatie van samenlevingen.

Daarom is het verstandig om te zoeken naar oplossingen binnen de gestelde stedelijke kaders. Bijvoorbeeld door meer groen planten en groene daken en groene gevels aan leggen. Ook is het bekleden van de stoepen met materiaal van een lichtere kleur (bijvoorbeeld gele klinkers), dat minder warmte absorbeert, een oplossing, aldus projectleider Lissy Nijhuis.

Voorbeelden van groene oplossingen hiervan zijn bijvoorbeeld greenroofs en the high line, een park in New York gebouwd op de daken van gebouwen.

Opmerking toevoegen

Over de schrijver

Joren van Dijk

Wij helpen jou met het verbeteren van beleving van eindgebruikers. Dit bereiken we door aanpassingen te doen in het ontwerp en de inrichting van de fysieke ruimte. We analyseren jouw omgeving op sterktes en zwaktes, onderzoeken de behoeftes van eindgebruikers en we ontwikkelen interventies om dit te verbeteren.

Geprikkeld? We horen graag van je! Je kunt me bereiken op:

joren@omgevingspsycholoog.nl
070 221 0793
06 4932 6072

Een vraag? Een opmerking?

Uw e-mail adres

Uw bericht

Type deze code over
captcha