Omgevingspsycholoog
natuur geeft aanwijzingen wat voor jaargetijden het is

Gebruik planten om dementerenden meer controle te geven

Om dementerende mensen te helpen in hun tijds- en seizoensbesef, gebruik je planten die met het seizoen mee verkleuren. Dit geeft dementerenden input over welk seizoen het is, waardoor ze minder het gevoel krijgen de controle over hun leven te verliezen.

Om dementerende mensen te helpen in hun tijds- en seizoensbesef, gebruik je planten die met het seizoen mee verkleuren. Dit geeft dementerenden input over welk seizoen het is, waardoor ze minder het gevoel krijgen de controle over hun leven te verliezen.

Dementerenden afhankelijk van directe waarnemingen

Bij dementerende mensen nemen het redeneervermogen en de herinneringen af. Een gevolg hiervan is dat dementerenden steeds meer van hun directe waarnemingen afhankelijk zijn om dingen te begrijpen (zie ook ‘hoe ontwerp je een gebouw voor dementie‘). Hierdoor neemt bijvoorbeeld het besef van tijd en seizoen af, waardoor de dementerende nog meer het gevoel krijgt minder controle te hebben over zijn leven.

Tijdsbesef bij brengen door ‘cues’ in de omgeving

Om dementerenden te helpen in hun tijdsbesef, kun je gebruik maken van ‘cues’ in de omgeving. Veel of weinig licht geeft aan of het dag of nacht is. Bepaalde ochtend en avond rituelen, zoals wassen en bij de haard zitten, helpen ook om dit besef te vergroten.

Gebruik planten om het seizoen aan te geven

Om het seizoensbesef bij dementerenden te vergroten, maakt 4by2 architecten in het ontwerp van de buitenomgeving gebruik van planten die zich aanpassen aan het seizoen. In de lente bloesem, in de zomer vol groen, in de herfst geel met rood en in de winter zitten er geen bladeren aan de boom. Deze ‘cues’ in de omgeving helpen de dementerenden er achter te komen welk jaargetijde het is.

Gebruik geen groenblijvende planten

Planten die altijd hun blad behouden, bijvoorbeeld coniferen, geven dementrende mensen geen informatie over welk seizoen het is. Deze verliezen wellicht minder blad, waardoor er minder schoonmaak kosten zijn, maar groenblijvende planten maken het voor de dementerende juist moeilijker om te bepalen welk seizoen het is.

Opmerking toevoegen

Over de schrijver

Joren van Dijk

Wij helpen jou met het verbeteren van beleving van eindgebruikers. Dit bereiken we door aanpassingen te doen in het ontwerp en de inrichting van de fysieke ruimte. We analyseren jouw omgeving op sterktes en zwaktes, onderzoeken de behoeftes van eindgebruikers en we ontwikkelen interventies om dit te verbeteren.

Geprikkeld? We horen graag van je! Je kunt me bereiken op:

joren@omgevingspsycholoog.nl
070 221 0793
06 4932 6072

Een vraag? Een opmerking?

Uw e-mail adres

Uw bericht

Type deze code over
captcha