Omgevingspsycholoog
SAMSUNG

Ingang gebouw fietsvrij door fietsenstalling bij ingang

Fietsers plaatsen hun fiets liefst zo dicht mogelijk bij de ingang. Biedt fietsers een positief alternatief door de fietsenstalling zo dicht mogelijk bij de ingang te plaatsen.

Plaats de fietsenstalling zo dicht mogelijk bij de ingang van een gebouw. Hierdoor plaatsen fietsers vaker hun fiets op een nette manier in de fietsenstalling en voorkom je dat fietsers hun fiets rommelig, op een willekeurige plek, een geïmproviseerde fietsenstalling gaan bouwen. De ingang is daardoor gemakkelijker te bereiken en ziet er netjes uit.

Fietsers zijn lui

pas ook de omgeving aan als je mensen wilt beinvloeden in hun gedragHet liefst zetten fietsers hun fiets voor de ingang van een gebouw. Dit zorgt voor een verminderde toegankelijkheid van het gebouw en een rommelig beeld. Daarom zijn verkeerd geplaatste fietsen vaak een doorn in het oog van conciërges en gebouwbeheerders. Meestal proberen beheerders dit probleem op te lossen door een bordje op te hangen, wat vaak weinig effect heeft. Ook het weghalen van fietsen lijkt vaak niet te helpen.

Fietsenstalling dichtbij de ingang

Bij de Albert Heijn in Twekkelerveld in Enschede hebben ze het, bewust of onbewust, anders aangepakt. Daar staat de fietsenstalling dichtbij de ingang. Deze oplossing biedt een positief alternatief voor het plaatsen van je fiets naast de deur: in de fietsenstalling die amper verder weg is dan ‘naast de deur’. Ook zijn er, vergeleken met andere fietsenstallingen, veel plaatsen voor fietsen, wat voor een winkel in een wijk met veel studenten geen overbodige luxe is.

Netjes in de fietsenstalling

Hierdoor zullen fietsers sneller geneigd zijn om hun fiets in de fietsenstalling te plaatsen dan als de fietsenstalling verder weg had gestaan, zoals bij veel gebouwen het geval is. Ik ben nu al een aantal keer bij deze Albert Heijn geweest en mijn ervaring is dat fietsers hun fiets netjes in de fietsenstalling plaatsen.

Opmerking toevoegen

Over de schrijver

Joren van Dijk

Wij helpen jou met het verbeteren van beleving van eindgebruikers. Dit bereiken we door aanpassingen te doen in het ontwerp en de inrichting van de fysieke ruimte. We analyseren jouw omgeving op sterktes en zwaktes, onderzoeken de behoeftes van eindgebruikers en we ontwikkelen interventies om dit te verbeteren.

Geprikkeld? We horen graag van je! Je kunt me bereiken op:

joren@omgevingspsycholoog.nl
070 221 0793
06 4932 6072

Een vraag? Een opmerking?

Uw e-mail adres

Uw bericht

Type deze code over
captcha