Omgevingspsycholoog

‘Pas ik wel bij de bank?’

Omgevingspsycholoog staat in de NCRV gids. Er zijn steeds meer TV programma’s met stylisten die ons helpen ons huis nog perfecter en persoonlijker in te richten.

Omgevingspsycholoog staat in de NCRV gids. Er zijn steeds meer TV programma’s met stylisten die ons helpen ons huis nog perfecter en persoonlijker in te richten. Interieur weerspiegeld immers wie we zijn. NCRV vroeg zich af wat omgevingspsychologie hier over te vertellen heeft.

Fysiek sporen vertellen

Sommige gedragingen voeren ze herhaaldelijk uit en dat laat fysieke sporen achter, zoals veel rommel. In elk huis zijn spullen te vinden die het gedrag van bewoners verraden en daarmee kun je een stukje van iemand persoonlijkheid ontrafelen.

Weinig onderzoek

Belangrijk om te beseffen is dat er nog weinig wetenschappelijk onderzoek bekend is van wat het interieur zegt over haar bewoners. Rommel, bijvoorbeeld, is een aanwijzing over de persoonlijkheidstrek ‘plichtsgetrouwheid’ (contentieusheid), maar het zegt bijvoorbeeld niks over de andere persoonlijkheidstrekken, zoals emotionele stabiliteit of extraversie.

Lees het hele artikel over interieur en persoonlijkheid.

Opmerking toevoegen

Over de schrijver

Joren van Dijk

Wij helpen jou met het verbeteren van beleving van eindgebruikers. Dit bereiken we door aanpassingen te doen in het ontwerp en de inrichting van de fysieke ruimte. We analyseren jouw omgeving op sterktes en zwaktes, onderzoeken de behoeftes van eindgebruikers en we ontwikkelen interventies om dit te verbeteren.

Geprikkeld? We horen graag van je! Je kunt me bereiken op:

joren@omgevingspsycholoog.nl
070 221 0793
06 4932 6072

Een vraag? Een opmerking?

Uw e-mail adres

Uw bericht

Type deze code over
captcha