Omgevingspsycholoog

Nieuwe app: volg real-time jouw trein, bus of tram van halte tot halte

De Universiteit van Freiburg en het bedrijf GeOps hebben de app Travic gemaakt waarin de positie van het openbaar vervoer (deels) real-time te volgen is.

De Universiteit van Freiburg en het bedrijf GeOps hebben de app Travic gemaakt waarin de positie van het openbaar vervoer (deels) real-time te volgen is. Naast dat de app ontzettend handig kan zijn als je moet wachten op jouw vervoer, is het gewoon erg leuk om alle treintjes, metrotjes, trammetjes, busjes en pondjes over je scherm te zien krioelen. Het heeft wat weg van het computerspelletje transport tycoon. Pas op, de app kan verslavend werken.

Wat kun je met de app?

Met dit soort apps krijg en ervaar je als reiziger meer controle over jouw situatie. Je kunt in sommige gevallen een betere beslissing maken (moet ik nu deze bus nemen of wacht ik op de vertraagde bus die hier vlak achter zit?).

Bovendien ervaar je meer controle omdat de informatie die je ontvangt veel ‘rijker’ is dan alleen maar een boodschap hoe lang het wachten nog gaat duren (bijvoorbeeld: +10 minuten). Je ziet nu waar jouw vervoer zich bevindt en hoe lang dat nog gaat duren. Het volgen van jouw vervoer geeft je ook weer iets te doen tijdens het wachten, waardoor je bent afgeleid van het wachten.

Hoe real-time is real-time?

De app zegt gebruik te maken van tijden van het reguliere dienstrooster en – indien voorhanden – real-time data over waar het vervoer zich bevindt (bijvoorbeeld of een trein vertraging heeft of niet). Uit dit artikel van Het Parool maak ik op dat dit ook voor Nederland het geval is, maar ik kan (nog) niet achterhalen waarop deze informatie gebaseerd is.

Ik ben erg benieuwd wanneer deze app onderdeel wordt van 9292 of NS reisplanner.

3 opmerkingen

  • De bus-informatie komt van de boardcomputers van de bussen die om de paar seconden een bericht uitzenden. Het grootste deel van NL is aangesloten bij GOVI, die de informatie beschikbaar stelt. Dus dat zou redelijk live moeten kunnen lijkt me :-)

    Via http://treinviewer.nl/ kan je live de Arrivatreinen volgen, dus die informatie is ook beschikbaar.

    Van NS ken ik het niet, dus geen idee of dat echt live is of dat het een interpolatie is…

Over de schrijver

Joren van Dijk

Wij helpen jou met het verbeteren van beleving van eindgebruikers. Dit bereiken we door aanpassingen te doen in het ontwerp en de inrichting van de fysieke ruimte. We analyseren jouw omgeving op sterktes en zwaktes, onderzoeken de behoeftes van eindgebruikers en we ontwikkelen interventies om dit te verbeteren.

Geprikkeld? We horen graag van je! Je kunt me bereiken op:

joren@omgevingspsycholoog.nl
070 221 0793
06 4932 6072

Een vraag? Een opmerking?

Uw e-mail adres

Uw bericht

Type deze code over
captcha