Omgevingspsycholoog
asbaktegel versus de rokerspaal, welke werkt beter

Waar stopt de roker zijn sigaret liever in? asbaktegel vs. rokerspaal

Prorail heeft een alternatief voor de rokerspaal: de asbaktegel. Dit is een put in de vloer van het station met daaroverheen, in de vloer verwerkt, een raster.

Prorail heeft een alternatief voor de rokerspaal: de asbaktegel. Dit is een put in de vloer van het station met daaroverheen, in de vloer verwerkt, een raster. Daaromheen is een geel vierkant geschilderd op de vloer om aan te geven wat de rokerszone is. De putten zijn te vinden op de stations in Amersfoort, Groningen en Leeuwarden.

Navraag leert dat er geen cijfers over de effectiviteit van de asbaktegel bekend zijn bij ProRail. Achter de asbaktegels zit geen ontwerpgedachte van ProRail, de leverancier van putten bood een nieuw ontwerp aan.

Daarom tijd voor wat speculaties over hoe (goed) de asbaktegel werkt.

Grotere capaciteit

ProRail heeft een alternatief voor de rokerspaal, de asbaktegel.De asbaktegel heeft een grotere capaciteit dan de rokerspaal. Hierdoor is het goed mogelijk dat de asbaktegel gemakkelijker schoon te houden is. Daarnaast vliegt de put minder snel in de brand en zal er minder rookontwikkeling zijn, wat nog wel eens het geval is bij rokerspalen.

Slechtere zichtbaarheid

De asbaktegel is slechter zichtbaar dan de paal, zo stelt David Croll (ProRail). Dit kan er voor zorgen dat rokers makkelijker buiten het ‘rookgebied’ gaan roken, waardoor het afval (de sigarettenpeuken) zich meer over het perron verspreidt. (Ongeacht of het om een put of paal gaat; het rookgebied wordt op de perrons altijd aangegeven met een (niet verlicht) bord met daarop ‘rookzone’)

Gebruik gooibeweging

De put speelt in op een gedrag wat veel rokers altijd al doen; het weggooien van hun peuk. Door de asbaktegel in de vloer te bevestigen, wordt gebruik gemaakt van al bestaand gedrag van rokers. Hierdoor wordt de kans op een verandering in gedrag verhoogd. Bovendien kan een stuk weggooien van afval in de richting van een bepaald punt het gedrag speelser en daarmee leuker maken (zie bijvoorbeeld the fun theory).

Peuken belanden rondom de put

Nadeel hiervan is wel dat de weggegooide (of geschoten) sigarettenpeuken afketsen en niet in de put, maar rondom de put belanden verteld David. Doordat de vorm van het raster en de grootte van de peuken blijven ook peuken liggen op het raster, wat een rommelig beeld geeft. Dit kan ook een voordeel zijn; de asbaktegel werkt dan als een soort ‘blikvanger’.

Blikvanger trekt afval aan

Mensen hoeven hun sigaret niet precies in het gat te gooien. Het gaat er om dat afval op één plek wordt verzameld. Dit maakt het gemakkelijk om het op te ruimen. Vervolgens hoeft er alleen nog maar iemand de peuken in de put te vegen en de put te legen. Bij de rokerspaal is het blikvanger effect minder sterk. Dit komt onder andere omdat mensen hun sigaret in de paal moeten stoppen, in plaats van hem er van een afstandje in te gooien. Het weggooien van een sigaret in een bepaalde richting gaat gemakkelijker dan een sigaret in een asbak met kleine opening te stoppen.

Blikvang effect voor- of nadeel?

Je kunt je afvragen of je het blikvanger effect een voordeel kunt noemen. Omdat bij de rokerspaal rokers worden gestimuleerd om hun sigarettenpeuken op te ruimen (lees: in de rokerspaal te stoppen), liggen er rondom de rokerspaal veel minder sigaretten aldus David.

Al met al is het nog niet duidelijk of de asbaktegel een verbetering is ten opzichten van de rokerspaal.

Wordt vervolgd!

Opmerking toevoegen

Over de schrijver

Joren van Dijk

Wij helpen jou met het verbeteren van beleving van eindgebruikers. Dit bereiken we door aanpassingen te doen in het ontwerp en de inrichting van de fysieke ruimte. We analyseren jouw omgeving op sterktes en zwaktes, onderzoeken de behoeftes van eindgebruikers en we ontwikkelen interventies om dit te verbeteren.

Geprikkeld? We horen graag van je! Je kunt me bereiken op:

joren@omgevingspsycholoog.nl
070 221 0793
06 4932 6072

Een vraag? Een opmerking?

Uw e-mail adres

Uw bericht

Type deze code over
captcha