Omgevingspsycholoog
cooperatie Eyckveld

Waarom wordt Eyckveld een coöperatie?

Eyckveld en omgevingspsycholoog worden één coöperatie. Waarom eigenlijk? Waarom geen BV? In deze blog leggen we uit hoe we tot dit besluit gekomen zijn.

Je gaat een bedrijf starten. Wat doe je dan? Je begint met een eenmanszaak, misschien een VOF. Als het lekker loopt, ga je over naar een BV. Dit is een standaardpatroon wat veel ondernemers doorlopen, wij zelf ook hebben hier lang naar gekeken. Totdat we ons de vraag stelden: waarom eigenlijk? Waarom een BV; zijn er geen andere manieren?

Begin gewoon een BV?

Bij een BV ligt het uiteindelijke beslis- en winstrecht bij de aandeelhouders, een beperkte groep. Dat terwijl de waarde in het bedrijf gegenereerd wordt door haar medewerkers. Dat zette ons aan het denken. Vinden we dit eigenlijk wel eerlijk? Geïnspireerd door bedrijven als Valve, Semco en bedrijven dichter bij huis zoals architectenbureau de Loods zijn we op zoek gegaan naar een bedrijfsstructuur die past bij onze ambitie om een eerlijker alternatief te vinden. Een alternatief waarbij iedere medewerker ongeacht je rol winst- en beslisrecht heeft. We kwamen uit bij de coöperatie als geschikte bedrijfsstructuur.

Focus op leden, niet aandeelhouders

De coöperatie kan een aantal praktische voordelen bieden. Omdat de belangen van haar leden op de eerste plek wordt gezet zorgt de coöperatie voor een sterkere toewijding van haar medewerkers, een duurzamere bedrijfsvoering gericht op de lange termijn, een reductie van doorloop en daardoor behoud van kennis. Misschien nog wel het belangrijkste: het laat ruimte voor eigen initiatief van medewerkers wat flexibiliteit en innovatie vergroot.

Voordelen van een BV

We zijn niet blind voor het idee achter de BV. Bij een BV neemt de ondernemer (of de investeerder) het risico en wordt hij hiervoor beloont als het goed gaat. Hier zit een motiverend element in: het streven naar de ontwikkeling van vermogen en rendement. Dit heeft ook een gezonde bedrijfsvoering nodig. Daarom zoeken naar een vorm waarin we dit in de coöperatie kunnen integreren zodat we het beste van twee werelden hebben.

Opstarten van onze coöperatie

We hebben een adviseur geselecteerd en onze basisstructuur opgezet. Eind september hebben we een corporatie in de lucht. Er komen verschillende typen leden: vaste medewerkers en een groep met zelfstandigen zonder personeel. Dit is meteen een oproep: mocht je hierin interesse hebben stuur dan graag een mailtje. Het opstaren van een corporatie is een behoorlijk leerzaam proces. Voor ons ontzettend spannend en uitdagend. In het begin zal het zoeken zijn naar een nieuwe structuur in het werk. Dit proces is nu al begonnen.

Waarom werken we?

Zo’n overgang dwingt je om ook goed na te denken over wie je bent en waar je naar toe wilt. Waarom werk je eigenlijk? Waarom kom ik uit mijn bed voor dit werk? Daar hoort ook bij nadenken over voor welke opdrachtgevers wil je werken. Met wat voor een soort opdracht en met welke opbrengsten ben je tevreden?

Een van de dingen die ons bijvoorbeeld energie geeft zijn opdrachtgevers die net zo hard overtuigd zijn als ons van de noodzaak om de dagelijkse leven van de dagelijkse gebruiker prettiger te maken en de behoeften van mensen te ondersteunen. Dit noemen we social design. We vinden dat social design het uitgangspunt moet zijn voor omgevingskwaliteit.

Samenvattend

Dit proces is een enorme stap voorwaarts voor ons. Onze visie bestaande uit social design, de bedrijfscultuur en de bedrijfsstructuur komen zo samen en versterken elkaar. We voelen ons goed hierbij en het heeft zakelijk perspectief. Maar misschien nog wel het belangrijkste: door het kiezen van zo’n organisatievorm kunnen we meer betekenen voor mensen. En uiteindelijk is dat onze grootste motivatiebron.

En voor wie zich dat afvroeg wie we precies met ‘we’ bedoelen: Eyckveld en Omgevingspsycholoog.nl bestaan nu als de VOF Eyckveld met de handelsnaam Omgevingspsycholoog.nl. Eyckveld en Omgevingspsycholoog.nl zijn dus één en hetzelfde bedrijf, alleen heeft het twee verschillende websites.

2 opmerkingen

  • Hoi Joren,

    Leuk om te lezen dat jullie ook werken aan de vorming van een coöperatie. Tegenwoordig ben ik als ZZP-er verbonden aan Advier in Delft. Ook Advier is bezig met de vorming van een coöperatie. Misschien interessant om van elkaar te leren. Kunnen we gelijk eens kennis maken, want tot nu toe kennen we elkaar alleen maar digitaal ;-)

    • Hey Friso, leuk om van je te horen. Een keer ervaringen uitwisselen en kennismaken lijkt me een goed plan. Ik stuur je een berichtje.

Over de schrijver

Joren van Dijk

Wij helpen jou met het verbeteren van beleving van eindgebruikers. Dit bereiken we door aanpassingen te doen in het ontwerp en de inrichting van de fysieke ruimte. We analyseren jouw omgeving op sterktes en zwaktes, onderzoeken de behoeftes van eindgebruikers en we ontwikkelen interventies om dit te verbeteren.

Geprikkeld? We horen graag van je! Je kunt me bereiken op:

joren@omgevingspsycholoog.nl
070 221 0793
06 4932 6072

Een vraag? Een opmerking?

Uw e-mail adres

Uw bericht

Type deze code over
captcha