Omgevingspsycholoog
lees hier meer over de effecen van het sorteren van je boeken op kleur

Waarom zou je de boekenkast sorteren op kleur?

Je ziet ze steeds meer; op kleur gesorteerde boekenkasten. Wat is de (on)zin van de boekenkast sorteren op kleur?

Je ziet ze steeds meer; op kleur gesorteerde boekenkasten. Wat is de (on)zin van de boekenkast sorteren op kleur? Het maakt het interieur rustiger en zorgt er voor buitenstaanders gemakkelijker om boeken op een ‘juiste’ manier terug te zetten. Bovendien kan het mensen helpen een boek te vinden. Nadeel kan zijn dat mensen minder controle ervaren of het er niet serieus uit vinden zien.

Sorteren op kleur is rustiger

De belangrijkste reden waarom ik als omgevingspsycholoog fan ben van op kleur gesorteerde boekenkast is dat inrichting van gebouwen er rustiger van wordt. Een boekenkast die op een andere manier gesorteerd is, bijvoorbeeld op auteur of titel, houdt geen rekening met de verschillende kaft kleuren. Daardoor staan de kleuren random door de boekenkast gesorteerd en lijkt de boekenkast erg onrustig. Vaak hoor je dan ook dat een boekenkast die op kleur is gesorteerd er mooi uitziet.

Bij mijn weten is er nog geen onderzoek verricht naar het effect van op kleur gesorteerde boekenkasten. Wel is er onderzoek dat er op duidt dat omgevingen die gemakkelijker waar te nemen zijn, als prettiger worden ervaren.

Makkelijk om een boek terug te plaatsen

Ander bijkomend voordeel is dat het voor buitenstaanders gemakkelijker wordt om een boek terug te zetten, zonder dat ‘het systeem’ overhoop ligt. Dit is bijvoorbeeld voor basisscholen interessant; zij hebben veel gebruikers die het op auteur gesorteerde systeem niet snappen. Kinderen snappen wel dat ze iets op kleur kunnen terug zetten (zie ook interview met Ellen Kuster).

Herken fout geplaatste boeken

Ook is het gemakkelijk om in dit systeem een boek te vinden wat ‘fout’ in het systeem staat: de kleur wijkt af. Bij een ‘traditioneel systeem’ is dit een stuk moeilijker omdat je dan moet gaan kijken naar de auteur of titel.

Kun je jouw boeken nog terug vinden?

Een argument om je boekenkast niet op kleur te sorteren is ‘dan vind ik mijn boeken niet terug’. Ongetwijfeld zullen er mensen zijn die iedere titel uit hun boekenkast kennen, voor hen gaat dit argument waarschijnlijk op. Echter, het gros van de mensen kent lang niet alle titels of auteurs uit hun boekenkast. Het resultaat is dat je met een ‘traditioneel systeem’ net zo goed zoekende voor een boekenkast staat. Een ‘traditioneel systeem’ heeft in dat op zicht geen voordeel op het kleuren systeem.

Onthoud je de titel of de kaft?

Bovendien helpt een op kleur gesorteerde boekenkast ons omdat je vaak eerder het boek (lees: de kaft) kunt onthouden dan de titel. Daardoor weet je vaak wel een beetje naar wat voor boek je moet zoeken. Een vervelende uitzondering hierop zijn boeken die een andere kleur rug hebben dan de kaft. Deze zijn wel vaak lastig terug te vinden.

Traditionele systeem geeft gevoel van controle

Ik denk dat mensen die het argument ‘dan vind ik mijn boeken niet terug’ vaak iets anders bedoelen. Mensen kunnen veel tijd gestoken hebben in het opbouwen van het traditionele systeem en zijn daardoor gehecht aan het traditionele systeem. Daarbij geeft het traditionele systeem een gevoel van ‘controle’; er is een systeem waarmee men altijd de boeken kan terug vinden en men heeft hier ervaring mee. Hierdoor kunnen op kleur gesorteerde boeken voelen als ongecontroleerde wanorde.

Boekenkast moet er serieus uit zien!?

Tevens kan het zijn dat mensen vinden dat het op kleur gesorteerde systeem er niet serieus genoeg uit ziet. Het is te ‘speels’. Een ander argument is dat men vindt dat je boeken niet kunt gebruiken als decor; het is dan alsof je ze niet leest. Je kunt hier als ontwerper van vinden dat dit onzin is (wat ik vind), maar als de gebruikers deze gevoelens er bij krijgen, is dit iets waar je serieus rekening mee moet houden.

Boekenkasten in de bibliotheek

Het lijkt me niet handig een complete bibliotheek sorteren op kleur; een op genre en code gesorteerd systeem helpt gebruikers daar juist.

Conclusie

Al met al is een op kleur gesorteerde boekenkast een goede mogelijkheid om het interieur van een gebouw rustiger te krijgen. Afhankelijk van de grootte van de boekenkast en de reden waarom mensen zoeken in de boekenkast (bibliotheek vs. privégebruik), is een op kleur gesorteerde boekenkast een handig systeem. Dan hangt het er nog vanaf hoe de eindgebruikers er tegenaan kijken. En soms hebben ze een duwtje in de rug nodig ;-)

Opmerking toevoegen

Over de schrijver

Joren van Dijk

Wij helpen jou met het verbeteren van beleving van eindgebruikers. Dit bereiken we door aanpassingen te doen in het ontwerp en de inrichting van de fysieke ruimte. We analyseren jouw omgeving op sterktes en zwaktes, onderzoeken de behoeftes van eindgebruikers en we ontwikkelen interventies om dit te verbeteren.

Geprikkeld? We horen graag van je! Je kunt me bereiken op:

joren@omgevingspsycholoog.nl
070 221 0793
06 4932 6072

Een vraag? Een opmerking?

Uw e-mail adres

Uw bericht

Type deze code over
captcha