Hoe beïnvloedt de plek ons mensen waar wonen, werken of onze vrije tijd besteden? In The Secret Life of Buildings gaat Tom Dyckhoff op zoek naar deze vraag.

Documentaire architectuur & omgevingspsychologie: the secret life of buildings

Hoe beïnvloedt de plek ons als mensen waar wonen, werken of onze vrije tijd besteden? In The Secret Life of Buildings gaat Tom Dyckhoff op zoek naar deze vraag. Iedere aflevering verdient een aanbeveling voor iedereen met een interesse in omgevingspsychologie.

Twee jaar geleden maakte Channel 4 (Britse zender) deze driedelige serie over hoe het ontwerp van gebouwen haar gebruikers beïnvloedt. Het krachtige aan de documentaire is dat ze zowel gerenommeerde architecten, wetenschappelijk psychologen als gebruikers aan het woord laten. Uiteraard laten de makers duidelijk hun eigen mening horen; er wordt tegenwoordig te weinig rekening gehouden met de behoeftes van de gebruikers in het ontwerp en realisatie van gebouwen.

De afleveringen gaan over de plekken waar we de meeste tijd van ons leven besteden: wonen, werken en vrije tijd (de laatste is – als je het mij vraagt – meer wat een rest categorie die overblijft als je wonen en werken van de totale tijd afhaalt 😉 ). Ik zou je een samenvatting kunnen geven, maar het is veel interessanter om de afleveringen gewoon zelf te kijken. Veel kijkplezier!

Episode 1 – Home (48 min)

Episode 2 – Work (47 min)

Episode 3 – Leisure (47 min)

Eén reactie

  1. Jammer dat hij in de laatste aflevering niet vertelt hoe dan wel een speelse omgeving ontwerpen. Het blijft bij kritiek. Weinig onderbouwd commentaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *