Omgevingspsycholoog

Gemeente Leuven – Speelweefselplan

Voor de stad Leuven hebben we op basis van omgevingspsychologische principes een instrument ontwikkeld waarmee het de speelbaarheid van plek kunnen beoordelen. Hiermee kan Leuven speelplekken en verbindingen naar de speelplekken verbeteren.

Wat wil de gemeente Leuven bereiken?

De stad Leuven (België) wil een kind- en jongerenvriendelijke stad zijn. Dit wil ze bereiken door gevarieerde plekken in de openbare ruimte te bieden waar kinderen en/of jongeren elkaar kunnen ontmoeten. Een belangrijke voorwaarde voor het gebruik van deze ruimtes is dat kinderen en jongeren veilig en zelfstandig op deze plekken kunnen komen. Daarom heeft Leuven een speelweefselplan laten ontwikkelen.

Endeavours heeft ons gevraagd deel te nemen aan dit project om omgevingspsychologische kennis toe te passen in de ontwikkeling van het speelweefselplan.

Hoe hebben we het aangepakt?

In dit speelweefselplan worden de speelplekken, de verbindingen tussen de speelplekken en de verbindingen tussen herkomstlocaties en speelplekken beschreven. Op basis van casussen bespreken we voorbeelden van goede en minder geslaagde projecten om hier lessen uit te leren. Ook hebben we op basis van omgevingspsychologisch principes een instrument ontwikkeld waarmee de speelbaarheid van een ruimte beoordeeld kan worden.

Wat was het resultaat?

De stad Leuven krijgt een instrument waarmee het speelplekken en verbindingen daartussen kan verbeteren.

Wat kunnen we voor je betekenen?

Wil je de speelbaarheid van een stad vergroten? Dan is inzicht in de psychologische behoeften van kinderen en jongeren noodzakelijk. Wij helpen deze behoeften inzichtelijk te maken en deze te vertalen in ruimtelijke oplossingen. Geprikkeld? Stuur ons hieronder een berichtj. We spreken graag met je af om je vraag of uitdaging te bespreken.

Stuur ons een berichtje:

 

Loading

Opmerking toevoegen

Over de schrijver

Joren van Dijk

In 2010 startte Joren de blog Omgevingspsycholoog.nl om de wetenschappelijke inzichten van omgevingspsychologie toegankelijker te maken voor het grote publiek. Zijn doel was (en is nog steeds) ervoor zorgen dat omgevingspsychologie een vast onderdeel wordt van bouw- en ontwerpprojecten. Dit lukt, steeds meer organisaties zien de meerwaarde van omgevingspsychologie en betrekken een omgevingspsycholoog in hun bouw- en ontwerpprojecten.

Joren’s specialisaties zijn mobiliteit, openbaar vervoer, veiligheid, licht en wachtbeleving. Daarnaast reist hij stad en land af om te vertellen over omgevingspsychologie.

Geprikkeld? Ik hoor graag van je! Je kunt me bereiken op:

joren@omgevingspsycholoog.nl
070 221 0793
06 4932 6072

Een vraag? Een opmerking?

Uw e-mail adres

Uw bericht

Type deze code over
captcha