Voor de stad Leuven hebben we op basis van omgevingspsychologische principes een instrument ontwikkeld waarmee het de speelbaarheid van plek kunnen beoordelen. Hiermee kan Leuven speelplekken en verbindingen naar de speelplekken verbeteren.

Wat wil de gemeente Leuven bereiken?

De stad Leuven (België) wil een kind- en jongerenvriendelijke stad zijn. Dit wil ze bereiken door gevarieerde plekken in de openbare ruimte te bieden waar kinderen en/of jongeren elkaar kunnen ontmoeten. Een belangrijke voorwaarde voor het gebruik van deze ruimtes is dat kinderen en jongeren veilig en zelfstandig op deze plekken kunnen komen. Daarom heeft Leuven een speelweefselplan laten ontwikkelen.

Endeavours heeft ons gevraagd deel te nemen aan dit project om omgevingspsychologische kennis toe te passen in de ontwikkeling van het speelweefselplan.

Hoe hebben we het aangepakt?

In dit speelweefselplan worden de speelplekken, de verbindingen tussen de speelplekken en de verbindingen tussen herkomstlocaties en speelplekken beschreven. Op basis van casussen bespreken we voorbeelden van goede en minder geslaagde projecten om hier lessen uit te leren. Ook hebben we op basis van omgevingspsychologisch principes een instrument ontwikkeld waarmee de speelbaarheid van een ruimte beoordeeld kan worden.

Wat was het resultaat?

De stad Leuven krijgt een instrument waarmee het speelplekken en verbindingen daartussen kan verbeteren.

Wat kunnen we voor je betekenen?

Wil je de speelbaarheid van een stad vergroten? Dan is inzicht in de psychologische behoeften van kinderen en jongeren noodzakelijk. Wij helpen deze behoeften inzichtelijk te maken en deze te vertalen in ruimtelijke oplossingen. Geprikkeld? Stuur ons hieronder een berichtj. We spreken graag met je af om je vraag of uitdaging te bespreken.

Stuur ons een berichtje:

 

[ipt_fsqm_form id=”10″]