Omgevingspsycholoog

Gemeente Utrecht – Wayfinding P+R Westraven

We hebben voor P+R Westraven een wayfinding strategie ontwikkeld en uitgevoerd. Dit omvatte de coating op vloeren en bebording. Hierdoor kunnen bezoekers gemakkelijker de weg vinden in de parkeergarage.

Wat wil de gemeente Utrecht bereiken?

De gemeente Utrecht wil dat automobilisten zo gemakkelijk mogelijk de weg kunnen vinden in de P+R Westraven. Dit draagt bij aan een prettige beleving van de P+R, waardoor automobilisten de P+R vaker gebruiken en hun auto minder vaak in de binnenstad parkeren, wat één van de beleidsdoelen van de gemeente is.

Hoe hebben we het aangepakt?

We hebben bebording ontworpen op basis van cognitief ergonomische principes. Door uit te gaan van deze wetenschappelijk kennis over hoe mensen de weg zoeken, kunnen we de juiste informatie op het juiste moment in de juiste vorm aanbieden.

Hiervoor hebben we een routeplan opgesteld, waarin we de routes en wayfinding-uitdagingen van verschillende gebruikersgroepen hebben verkend. Op basis hiervan ontwikkeleden we per uitdaging een wayfinding oplossing. Vaak zijn dit borden, maar soms kiezen we ook voor andere oplossingen zoals coating of het aanbrengen van herkenningspunten.

Op basis van het routeplan stelden we een bordendatabase op. In zo’n bordendatabase bepalen we per unieke locatie welke informatie er op de borden komt te staan en hoe dit er uit komt te zien. Dit vertalen we naar een detailontwerp, waarin we ieder uniek bord zo ontwerpen dat de aangeboden informatie door bezoekers zo gemakkelijk mogelijk te verwerken is.

Uiteindelijk leverden we bestektekeningen op die de gemeente Utrecht gebruikte om de drukker en installateur te instrueren.

Dit project hebben we in samenwerking met Braining The Furture uitgevoerd.

Wat is het resultaat?

Automobilisten die gebruik maken van de P+R Westraven zijn nu beter in staat om de weg te vinden in de parkeergarage. Dit hebben we gerealiseerd coating op de vloer, stikkers op de muren en bebording aan te brengen, die ontworpen is op basis van cognitief ergonomische principes.

Wat kunnen we voor je betekenen?

Wil je bezoekers van een ruimte helpen gemakkelijker de weg te vinden? Wil je bebording laten ontwikkelen op basis van wetenschappelijke inzichten? Of heb je een andere vraag over wayfinding? Laat het ons weten! We spreken graag met je af om je vraag of uitdaging te bespreken. Laat hieronder je berichtje achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Stuur ons een berichtje:

 

Loading

Opmerking toevoegen

Over de schrijver

Wouter Tooren

Als psycholoog kijk ik naar hoe de omgeving ons beïnvloedt in de uitvoer van onze dagelijkse activiteiten en rituelen. Daarbij focus ik op het verhelpen van hindernissen en frustraties in de omgeving waardoor ik het leven prettiger, leuker en makkelijker hoop te maken. Ik kijk bijvoorbeeld naar de effecten van wayfinding, crowding, controle, stress, perceptie en voetgangersstromen en probeer met mijn opgedane inzichten betere gebouwen, steden en landschappen te maken.

Geprikkeld? Ik hoor graag van je! Je kunt me bereiken op:

wouter@omgevingspsycholoog.nl
070 221 0793
06 5361 4021

Een vraag? Een opmerking?

Uw e-mail adres

Uw bericht

Type deze code over
captcha