Natuur helpt ons ontspannen en herstellen van stress. Voor bedrijven is dit interessant omdat op de werkvloer vaak stressvolle situaties ontstaan. Door werknemers hiervan te laten herstellen, voorkomen ze ziekteverzuim. Hoewel er nog niet veel onderzoek naar het effect van natuur op kantoor op werknemers is gedaan, lijkt het dat natuur een belangrijk middel is om mensen te laten herstellen van stress.

Helpen planten op kantoor ons te ontspannen?

Natuur helpt ons te ontspannen

Natuur helpt ons te ontspannen, maakt ons weerbaarder tegen stress en verbeterd onze stemming is gebleken uit veel onderzoek in omgevingspsychologie (bijv. Hartig, Mang & Evans, 1991; Laumann, Gärling & Stormark, 2003; Ulrich et al., 1991). Dit kun je zelfs meten in onze fysiologie; onze bloeddruk verlaagt als we naar natuur kijken en er in bewegen en verhoogt als we een stedelijke omgeving zien (Hartig et al., 2003).

Natuur heeft positieve invloed op gezondheid

Ook zijn er aanwijzingen dat de natuur hierdoor een positieve invloed heeft op onze gezondheid (Gezondheidsraad & RMNO, 2004). Dit komt volgens Kaplan & Kaplan (1989) en Ulrich (1983) doordat de natuur ons helpt ontspannen. Hierdoor kunnen we gemakkelijker terug keren naar een staat waarin onze gedachten, gevoelens, fysiologie en fysiek optimaal functioneren (Han, 2002). Lees meer over de positieve invloed van natuur op gezondheid. Ook zijn er aanwijzingen dat deze positieve effect (in mindere mate) gelden voor afbeeldingen van natuur of plastic planten.

Stress belangrijke oorzaak van ziekteverzuim

Voor het bedrijven is dit effect interessant omdat er op het werk vaak stressvolle situaties of mentaal uitputtende taken voorkomen. Stressgerelateerde psychische aandoeningen op grote schaal voorkomen en een belangrijke oorzaak zijn van ziekteverzuim en WAO instroom (Gezondheidsraad & RMNO, 2004). Daarom is het voor werknemers belangrijk dat werknemers tijdig van deze stressvolle situaties kunnen herstellen. Zichtbare natuur is hiervoor een geschikte oplossing.

Positief effect van natuur op kantoor

planten op kantoor kunnen stress helpen reducerenPsychologisch onderzoek naar het effect van natuur op kantoor (in de vorm van planten of uitzicht op natuur) op werknemers wijst in dezelfde richting. Werknemers zijn meer tevreden als er meer uitzicht is op ‘groene elementen’ (Kaplan, 1993). Deze tevredenheid blijkt ook samen te hangen met gunstige scores op stress gerelateerde onderwerpen en gezondheid. Ook lijkt de aanwezigheid van planten op kantoor een positieve invloed te hebben op gezondheid van werknemers (Fjeld et al., 1998, 2002).

Conclusie

Om harde conclusies te kunnen trekken is er helaas nog te weinig onderzoek gedaan naar het effect van planten op kantoor. Ook zijn sommige van deze studies zijn methodologisch niet sterk opgezet. Kijken we naar de studies die niet specifiek gericht zijn op kantoren, dan kunnen we over het algemeen stellen dat natuur een positieve invloed heeft op de stressbestendigheid van mensen.

Aangezien mensen een belangrijk gedeelte van hun actieve leven aanwezig zijn op kantoor, kun je denk ik stellen dat het belangrijk is dat er ook op kantoor genoeg natuur aanwezig is. Dit kan zijn in de vorm van planten (Fjeld et al., 1998, 2002), afbeeldingen van natuur (Kweon et al., 2008) of uitzicht op natuur (Kaplan, 1993).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *