Het gedrag van groepen mensen is voorspelbaar. Zo ook dat van treinreizigers. Je kunt hier gebruik van maken als je moet instappen in de trein en je wilt zeker zijn van een zitplek.

Hoe krijg je een zitplek in de trein?

Het gedrag van groepen mensen is voorspelbaar. Zo ook dat van treinreizigers. Je kunt hier gebruik van maken als je moet instappen in de trein en je wilt zeker zijn van een zitplek.

Het idee is heel simpel: zorg dat je de eerste bent in de trein. Maar hoe doe je dat op een perron wat vol staat met mensen? Je moet opletten op:

  • waar de uitgangen op het perron zijn,
  • waar het perron smaller en breder is,
  • wat de rijrichting van de trein en
  • waar de 1e klas zit.

Als je deze informatie combineert, verhoog je aanzienlijk de kans op een zitplek. Hoe werkt het?

Verzamelen rond ingang

Treinreizigers hebben de neiging om zich te verzamelen in de nabijheid van de ingang van het perron. Dit komt, ten eerste, omdat dit de minste inspanning kost, mensen hoeven niet ver te lopen. Vervolgens komt er langzaam een groep mensen te staan die allemaal niet zo ver willen lopen.

Groep zorgt voor sociaal bewijs

De groep wachtende mensen wordt vervolgens sociaal bewijs voor nieuwe mensen dat het goed is om daar te blijven staan, waardoor er nog meer mensen bij komen staan. De tip is dan ook heel simpel: loop verder dan deze mensen massa. Heb je te maken met een station met meerdere uitgangen, ga dan tussenin staan.

Smalle stukken lijken sneller vol

Uiteraard gedraagt niet iedereen zich als een kudde dier en daarom verspreid een gedeelte van de mensen zich over het station. Daarom is het ook belangrijk om in de gaten te houden of het perron ruim of smal is. Op smalle stukken lijkt het met dezelfde hoeveelheid mensen voller dan op een breed perron, waardoor mensen sneller geneigd zijn om door te lopen. Dit is dus ook een goede plek om te staan, want hoewel het er vol lijkt, staan er minder mensen.

Mensen lopen mee met de rijrichting

psychologie van het instappen in de treinDan komt de trein. Mensen hebben de neiging om in de rijrichting van de trein mee te lopen. Ik ken geen psychologische theorie die dit fenomeen verklaard, maar ik vermoed dat het te maken heeft met dat mensen zich focussen op een punt op de trein waar ze willen instappen en lopen daar achteraan. Je kunt hier gebruik van maken door (zeker aan de achterkant van de trein) tegen de richting in te lopen. Uiteraard wel stoppen als je de laatste wagon hebt gehad 😉

Gebruik de 1e klas

Als je, ondanks bovenstaande, nog steeds moet vechten voor je plekje in de trein, moet je wederom goed opletten waar de eerste klas coupé zit die grenst aan de tweede klas coupé. Mensen hebben namelijk de neiging om in stappen in hun ‘eigen’ coupé. Omdat er relatief gezien veel mensen met de 2e klas reizen, is het vaak rustig bij de 1e klas en kun je de 1e klas coupé prima gebruiken om in de 2e klas te komen.

Het 1e klas verhaal geldt overigens ook voor uitstappende mensen, deze mensen hebben ook de neiging om in hun ‘eigen’ (gedeelte van de) coupé uit te stappen. Daardoor moet je nog langer wachten om naar binnen te kunnen komen.

Richting uitstappende mensen

Mocht je onverhoopt toch alleen kunnen kiezen uit een ingang waar veel mensen bij staan te wachten, let dan weer op waar de uitgang op het perron zit. Dit is namelijk de plek waar uitstappende mensen naar toe willen. Afhankelijk hiervan, zullen ze de neiging hebben om in rij naar links of rechts af te buigen. In de andere richting, respectievelijk rechts of links, ontstaat dan ruimte. Door aan deze kant te gaan staan, kun je eerder instappen dan de mensen die aan de andere kant van de uitstappende mensen staan te wachten.

Als je nu geen zitplaats weet te vinden, weet ik het ook niet meer 😉

4 reacties

  1. De associatie die ik kreeg met het fenomeen van meelopen met de trein is de Angelsaksische uitspraak ’to catch a train’ wat te verklaren valt uit ons oerbrein. Toen we nog jagers waren beslopen we onze prooi (mammoet) ook van de zijkant en door mee te lopen kon hij ons niet zien en/of ruiken waardoor de kans op ‘catch a mammut’ stukken groter werd. Mooi om te zien dat deze onbewuste gedragingen nog steeds werkzaam zijn.

  2. Leuk stuk! Was al bekend met de tips. Wat ook nog een goeie is:

    Vaak staan mensen als een groepje te dringen om binnen te komen. Hoewel het qua mensen niet uitmaakt of je aan de zijkant van het groepje staat of aan de achterkant, kom je om een rare reden wel eerder binnen via de zijkant. Probeer maar eens 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *