Omgevingspsycholoog

Placemaking in de praktijk: wat is de rol van de omgevingspsycholoog?

Placemaking is een methode om met gebruikers te werken aan de verbetering van de openbare ruimte. In deze blog deel ik mijn ervaringen met een project.

Helpen planten op kantoor ons te ontspannen?

Natuur helpt ons herstellen van stress. Voor bedrijven zijn planten op kantoor interessant omdat daar vaak stressvolle situaties ontstaan.

Wat zijn olifantenpaadjes?

Olifantenpaadjes zijn door weggebruikers uitgesleten paadjes die een alternatief bieden op de officiële, ontworpen en bestraatte routes.

Hoe kun je mensen controle over hun omgeving geven?

Als we controle hebben over wat er om ons heen gebeurt, ervaren we vrijheid. Hebben we heel weinig of geen controle, dan uit zich dat in een hoop negatieve emoties. Door hier bewust gebruik van te maken, kun je een...

Hoe heilig is een huisstijl?

Soms botst de uitvoering van een huisstijl met het gebruiksgemak. Dit roept de vraag op hoe belangrijk een huisstijl is. Wanneer pas je deze wel en niet toe?

Waarom eigenen we ons een territorium toe?

Territorialiteit is de ervaring dat we ons eigenaar voelen van een ruimte. Dit uiten we door de omgeving te personaliseren, markeren, bezetten en verdedigen.

Hoe krijg je een zitplek in de trein?

Het gedrag van groepen mensen is voorspelbaar. Zo ook dat van treinreizigers. Je kunt hier gebruik van maken als je moet instappen in de trein en je wilt zeker zijn van een zitplek.