Omgevingspsycholoog

Hoe kun je mensen controle over hun omgeving geven?

Als we controle hebben over wat er om ons heen gebeurt, ervaren we vrijheid. Hebben we heel weinig of geen controle, dan uit zich dat in een hoop negatieve emoties. Door hier bewust gebruik van te maken, kun...

Nudge: traplopen vs. de lift nemen

Hoe zorg je ervoor dat mensen traplopen in plaats van de lift nemen? Max heeft een nudge ontwikkeld en hem getest. In deze blog bespreekt hij het resultaat.

Hoe ontwerp je een gebouw voor dementie?

Ontwerp een gebouw dat dementerenden een veilig gevoel geeft. Hierdoor wordt angst die dementerenden ervaren door hun ‘beperkingen’ (verminderd geheugen, denk- en oordeelvermogen) en daarmee probleemgedrag verminderd.

Hoe komt het dat wij kleur kunnen zien?

Kleur is een illusie die wordt gecreëerd door neuronen in onze hersenen. Kleur bestaat niet in de 'buitenwereld', dit is wat onze hersenen er van maken.

Participatie en de kunst van de juiste vragen stellen

"Participatie werkt niet want iedereen wil toch wat anders!" De onderliggende vraag bij deze is uitspraak is hoe je uit de chaos van meningen zinnige aanwijzingen voor je project haalt? De kunst bij participatie zit hem in het stellen van de juiste...

Nudge: zwerfafval in de afvalbak

Hoe zorg je ervoor dat mensen hun afval in de afvalbak gooien? Max heeft een nudge ontwikkeld en getest. In deze blog bespreekt hij het resultaat.

Hawthorne effect beïnvloed door seizoenen en slechte onderzoeksopzet

Je kent ongetwijfeld het onderzoek uit de jaren '30 waarbij ze in een fabriek met verlichting de productiviteit van werknemers probeerden te beïnvloeden. Wat de onderzoekers ook deden, licht feller of minder fel zetten, de werknemers gingen harder...

Is geluidsoverlast erger dan stankoverlast?

waarom accepteren we geuroverlast wel, of zeggen we er niks van en waarom accepteren we geluidsoverlast niet en zeggen we hier dan ook wat van?

Waar speel jij graag?

We helpen de gemeente Leuven (België) met het verbeteren van speelvoorzieningen voor kinderen. Donderdag 17 augustus waren we te gast in het Buurtcentrum Wilsele-dorp.