Zoeken

Welkom op De Omgevingspsycholoog, leuk dat je interesse toont! De website bestaat uit twee delen:

  1. Kennisartikelen over omgevingspsychologie; hiermee wil ik uitleggen hoe de bebouwde omgeving het gedrag en de ervaring van mensen beïnvloedt. Met dit inzicht kun je beleids- en ontwerpkeuzes maken om ruimten af te stemmen op de behoeften van mensen.
  2. Uitleg over de diensten van Omgevingspsycholoog B.V.; het doel hiervan is bedrijven en overheden adviseren over de consequenties van beleids- en ontwerpkeuzes voor de ervaring en gedrag van eindgebruikers in ruimten.

De Omgevingspsycholoog en Omgevingspsycholoog zijn handelsnamen van Omgevingspsycholoog B.V. met KvK nummer 75287358.

Over De Omgevingspsycholoog

Voor als je het interessant vindt: hieronder heb ik (Joren) een stuk geschreven over het ontstaan en de ontwikkeling van Omgevingspsycholoog B.V. Dit helpt je met begrijpen hoe de website en het bedrijf is opgebouwd en waarom ik doe wat ik doe.

Kennisdelen

Aan het einde van mijn studie psychologie, in 2010, wilde ik vertellen over de kennis en mogelijkheden van omgevingspsychologie. Omdat ik kennisdelen leuk vond (en vind) en omdat ik vond dat te weinig mensen het vakgebied kenden. Daarom ben ik toen een blog gestart, dat was de voorloper van deze website. Op dat moment had ik nog niet het idee om er een bedrijf van te maken.

Promoveren

Ik wilde in die periode promoveren op het onderwerp ‘de creatieve werkomgeving’. Met de timing hiervan had ik niet zo veel geluk, op dat moment werd er veel bezuinigd als reactie op de economische crisis. Het lukte me daarom niet om de financiering voor mijn voorstel rond te krijgen. Wel kreeg ik aanvragen van bedrijven en overheden voor advies in gedrags- en ruimtelijke vraagstukken. Toen ontstond het idee om het promotieplan te stoppen en een bedrijf te starten.

Bedrijf opbouwen

In 2012 heb ik de domeinnaam omgevingspsycholoog.nl geregistreerd. Ook ben ik toen het bedrijfsplan serieuzer gaan uitvoeren. In die periode leerde ik Wouter Tooren kennen. Hij hield ook een blog bij over omgevingspsychologie en was ook bezig een bedrijf op te zetten. Vanaf 2014 zijn we samen projecten gaan uitvoeren. In 2015 zijn we formeel gaan samenwerken onder de naam Eyckveld V.O.F.

Medewerkers & coöperatie

Doordat we meer en grotere projecten kregen, hadden we meer mensen nodig. Eerst huurden we zelfstandigen in en later namen we medewerker aan. Samen Elmer en Roos besloten we in 2016 om van het bedrijf een coöperatie te maken, waarbij iedere medewerker lid werd van de coöperatie. Daar zijn later Linde en Max nog bij gekomen. Ook hebben we bij de uitvoer van projecten de hulp gehad van vele stagiairs.

Onderzoek, advies & ontwerp

Sinds 2015 hebben we de meeste onderzoek-, advies en ontwerpprojecten uitgevoerd uit ons portfolio. Daarin stelden we visies over ruimtegebruik op, voerden we evaluaties van gebieden en ontwerpen op beleving en ervaring uit, voerden we onderzoek naar eindgebruikers uit, ontwikkelden we strategieën tot verbetering van ervaring, begeleidde we participatietrajecten en maakten we (soms) ook ontwerpen. De werkzaamheden en onderwerpen waren erg divers. De kruisbestuiving van inzichten uit verschillende contexten die daardoor ontstaat, vind ik erg waardevol.

Terug naar de kern

De coöperatie werkte helaas niet zoals we gehoopt hadden, daarom zijn we ermee gestopt. In 2019 zat het financieel even tegen. Wouter en ik besloten daarom om afscheid te nemen van onze medewerkers. Dat vond ik een erg moeilijk besluit, maar achteraf ben ik er – hoe gek het ook klinkt – blij mee. Het bedrijf bestaat nog steeds en is financieel gezond en ik kon me na het besluit meer gaan bezighouden met uitvoerend werk. Ook hebben al mijn oud-collega’s vrij snel hierna werk kunnen vinden wat paste bij hun interesses en kwaliteiten.

Heden

Ik ben weer terug bij waar ik ooit begonnen ben in 2012, een adviseur in omgevingspsychologie. Het grote verschil met toen is: ik meer dan 10 jaar kennis van en ervaring met adviseren, projecten uitvoeren en ondernemen. Dat helpt. En, wat ook helpt, is de samenwerking met Leon van Lier (ontwerper), Manja Buijen (psycholoog & omgevingsmanager), Randy Bloeme (omgevingspsycholoog) en Wouter Tooren (ontwerper & omgevingspsycholoog). Samen met hen voer ik projecten uit.

Neem contact met me op

Heb je een vraag? Of wil je iets met me delen? Stuur me gerust een berichtje, ik hoor graag van je.