In Nederland is omgevingspsychologie studeren beperkt tot een aantal vakken. In Engeland en de VS zijn mogelijkheden om een opleiding te volgen.

Waar kun je omgevingspsychologie studeren?

In deze blog staan een aantal mogelijkheden over waar je omgevingspsychologie kunt studeren. In Nederland is het studeren van omgevingspsychologie beperkt tot een aantal vakken. In Engeland en de Verenigde Staten zijn meer mogelijkheden om een opleiding in omgevingspsychologie te volgen.

Zelf op zoek naar een geschikte studie?

Als je zelf gaat zoeken naar een plek waar je omgevingspsychologie kunt studeren, let dan goed op waar de inhoud van het vak of de studie. Omgevingspsychologie is namelijk officieel de studie naar de interactie tussen mens en omgeving. Hieronder vallen twee vragen die fundamenteel van elkaar verschillen:

  1. Hoe beïnvloedt natuur, architectuur, interieur en stedenbouw de mens?
  2. Hoe beïnvloedt de mens het milieu?

De meeste mensen die op deze website komen zijn op zoek naar antwoord op de eerste vraag. Als jij ook op zoek bent naar een antwoord op vraag één, let dan bij de keuze voor een studie goed op in welke mate er in de studie aandacht wordt besteed aan het antwoord op de tweede vraag.

Online

De makkelijkste manier om omgevingspsychologie te studeren is natuurlijk vanaf de plek waar je nu bent, achter je computer. Dat kan met youtube! De Universiteit van California heeft een aantal colleges van Professor Daniel Stokols over omgevingspsychologie online gezet. De colleges zijn ook te vinden in op iTunes. Verder heb ik hier blogs en boeken over omgevingspsychologie verzameld.
http://www.youtube.com/watch?v=UyzrTQN6z4g

In Nederland

Er bestaat in Nederland geen volledige opleiding omgevingspsychologie. Er worden op dit moment twee vakken in omgevingspsychologie gegeven die zich richten op de vraag hoe de fysieke omgeving de mens beïnvloedt, één aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en één aan de Universiteit Leiden. Ook wordt er aan de Universiteit Groningen één vak gegeven wat zich meer richt op de vraag hoe de mens de fysieke omgeving beïnvloedt.

Universiteit van Amsterdam

Het vak omgevingspsychologie aan de UvA is een bachelor vak over omgevingspsychologie en is bedoeld voor zowel studenten psychologie als bouwkunde. Het vak behandeld de algemene principes en theorieën in de omgevingspsychologie (hoe de mens wordt beïnvloedt door de fysieke omgeving) en is 6 EC waard. Je wordt in het vak beoordeeld op 5 opdrachten en een tentamen. Het vak wordt gegeven door Dr. Fiona de Vos en Drs. Wouter Tooren.

Universiteit Leiden

Het vak omgevingspsychologie aan de Universiteit Leiden is een master vak over omgevingspsychologie en is bedoeld voor master studenten psychologie. Het vak kijkt naar de interactie tussen mens en omgeving: hoe beïnvloedt de mens de omgeving en hoe beïnvloedt de omgeving de mens? Het vak is 5 EC waard. Je wordt in het vak beoordeeld op een tentamen. Het vak wordt gegeven door Dr. Henk Staats.

Technische Universiteit Eindhoven

Het vak Environment & Behavior is een master vak, waarvoor geen specifieke voorkennis vereist is. Environment & Behavior behandeld de algemene principes en theorieën van omgevingspsychologie. Het vak wordt gegeven in het Engels en is 3 EC waard. Je word beoordeeld met een opdracht (30%) en een tentamen (70%). Het vak wordt gegeven door Dr. Ir. Antal Haans.

Rijksuniversiteit Groningen

Aan de Universiteit van Groningen wordt een geheel master traject omgevingspsychologie aangeboden, maar deze richt zich vooral op het onderdeel ‘hoe beïnvloedt de mens het milieu?’ Als je met de psychologie van stedenbouw, architectuur of interieurarchitectuur wilt bezig houden, is deze studie minder relevant.

Studies in het buitenland

In het buitenland zijn er meer mogelijkheden om omgevingspsychologie te studeren.

University of Surrey (Guildford, Engeland)

In de master omgevingspsychologie aan de University of Surrey krijg je in verschillende vakken (modules) een inzicht in zowel de theorie als de onderzoeksmethoden. De nadruk ligt op hoe de fysieke omgeving de mens beïnvloedt, maar kijkt in een aantal vakken ook hoe de omgeving door de mens wordt beïnvloedt. De master duurt full time 1 jaar en part time 2 jaar. De master staat open voor alle soorten studenten, je moet er wel voor solliciteren.

Cornell University (Ithaca, New York, VS)

De studie aan Cornell University heet Human Factors & Ergonomics. Met onderwerpen als ergonomie en human factors is de studie wat breder dan omgevingspsychologie alleen. Cornell University is een ‘private University’. Het is mogelijk om hier een bachelor opleiding te volgen. Ook wordt er een aansluitende masteropleiding aangeboden.

Overal en nergens

Verder heb ik vakken in omgevingspsychologie kunnen vinden in:

De APA (American Psychology Association), zeg maar de grootste vereniging voor psychologen ter wereld, heeft deze lijst gemaakt met plekken waar je omgevingspsychologie kunt studeren. Helaas is het niet echt overzichtelijk; alle vakken met verschillende inhoud (architectuur vs. milieu) en verschillende niveau’s (bachelor, master & PhD) staan door elkaar.

PhD studies

Hieronder een aantal plekken waar je een PhD studie in omgevingspsychologie kunt volgen.

Verder staan er in dit overzicht van het APA ook een aantal plekken waar je een PhD studie in omgevingspsychologie kunt volgen. Zoals gezegd is de lijst niet echt overzichtelijk; alle vakken met verschillende inhoud (architectuur vs. milieu) en verschillende niveau’s (bachelor, master & PhD) staan door elkaar.

Weet jij meer studies omgevingspsychologie?

Omdat ik deze kennis baseer op wat ik ben tegen gekomen, kan het natuurlijk zijn dat er meer mogelijkheden zijn dan dat ik hier vermeld. Heb jij nog meer opties over waar je omgevingspsychologie kunt studeren, laat het mij dan weten. Ik voeg de informatie graag toe aan de blog!

Afbeelding in header is onder CC licentie gebruikt van j neuberger.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *